Endinsa’t en la meravellosa aventura del Bicibirding a través de les activitats que oferim i les grans possibilitats que trobem al territoori i la nostra ubicació, amb proximitat a la Llacuna de l’Encanyissada. Una activitat basada en l’observació d’ocells amb una hibridació de conceptes i experiències que no et deixaran indiferent!
És important destacar que no es tracta d’un servei de lloguer de bicicletes únicament, sinó d’una moderna i innovadora experiència basada en l’observació d’aus silvestres en llibertat, que es realitza sobre rodes en l’activitat “Via Sensacions”; una ruta per la Llacuna de l’Encanyissada que, amb una extensió de 1.192 hectàrees, esdevé la més gran del Delta de l’Ebre.
Es tracta d’un concepte trepidant pels amants de l’ornitologia i de la natura en general, ja que amb la pràctica d’una mateixa activitat, s’experimenten diferents sensacions a través dels sentits, a escala individual, que en la seva totalitat et condueix a viure una aventura en el seu màxim esplendor!
Experimenta aquesta meravellosa hibridació de sentits mentre gaudeixes d’un relaxant passeig, tot realitzant una pràctica saludable d’exercici físic amb bicicleta. A més, no es tracta d’una bicicleta qualsevol sinó que posem al teu abast un model confortable d’última generació, que no emet cap tipus de soroll, i garanteix un viatge segur i divertit. És apte per totes les edats i perfils, no ho dubtis més i prova la modalitat del Bicibirding amb l’activitat “Via Sensacions”.
Una activitat apassionant pels amants de l’ornitologia, única i exclusiva de la Fundació Plegadis, ja que disposem d’uns hides de fusta molt amplis i perfectament integrats en l’entorn natural dins l’illa Picampall. A més, estan distribuïts estratègicament en els punts de visió clau per tal de iure i experimentar l’observació d’ocells i la captura fotogràfica a curta distància d’espècies d’ocells emblemàtics del Delta. Tota una experiència que mai abans havia estat tant a flor de pell.
Precisament, és una de les novetats més desatacades i característiques que oferim al nostre espai, doncs és un punt fotogràfic, d’estudi i anàlisi de les aus que habiten al Delta de l’Ebre que compta amb els últims avenços i és totalment confortable per acollir al seu interior fins a 3 persones amb peculiars comoditats.
Ara sí, ja pots gaudir d’un hide fotogràfic d’última tecnologia i gaudir d’unes vistes i imatges espectaculars. Experimenta l’increïble món del Birdlife amb els teus propis ulls i captura les instantànies més característiques d’espècies singulars. Us convidem a veure aquest punt fotogràfic d’excel·lència únic al territori!
Una amplia i moderna sala de cuina professional dóna lloc a un espai idoni d’experimentació culinària amb productes de kilòmetre 0. Cal subratllar que es tracta d’un Aula i no d’un restaurant, doncs és un lloc destinat a l’aprenentatge i experimentació personal a través de la cuina.
L’activitat que proposem en l’àmbit gastronòmic és “De la terra al plat” i consisteix en un taller de cuina experimental, d’elaboració tradicional, amb productes de proximitat i basat en la tècnica del “Selfcooking”. Una pràctica que cada vegada més està proliferant a tot arreu i que s’està potenciant molt en l’àmbit educatiu, ja que és un vessant molt important a inculcar als nens, de manera que des de la Fundació Plegadis volem fomentar aquesta educació.
L’alimentació de km 0 es basa en la pràctica culinària d’elaborar i consumir productes de proximitat, en aquest cas propis de les Terres de l’Ebre, i vetllar perquè aquests siguin el més natural possible i, també, saludables. En el context actual, cada vegada més està augmentant la demanda de productes ecològics, de conreu tradicional i de proximitat, de manera que és una bona oportunitat per ensenyar als nens des de petits la importància d’aquesta pràctica alimentària, així com els seus beneficis per l’organisme.
Tot plegat, a la Fundació Plegadis volem inculcar aquests valors a tothom, petits i grans, però volem fer-ho de manera divertida i experimental, per això posem al vostre abast la nostra fantàstica cuina en la qual tothom que hi participi es convertirà en el seu propi Chef! A través de la tècnica “Selfcooking” podreu experimentar en primera persona la vostra habilitat culinària amagada, només heu de deixar anar la creativitat i gaudir d’aquesta activitat.
Amb productes frescos, saborosos, saludables, nutritius, de temporada i sense intermediaris de ben segur que el resultat serà per llepar-se els dits! T’atreveixes?
L’Aula de cuina Maria Cinta “La Coca”, rep aquest nom en honor a la rapitenca Maria Cinta, coneguda popularment com “La Coca”. Una dona emprenedora i treballadora, nascuda a La Ràpita, que als anys 80 ja va ser la primera dona a muntar un pub musical al poble, marcant així un precedent i referent femení.
Sense deixar de treballar i innovar, també va obrir el “xiringuito Les Palmeres” a la platja i va ser qui va crear el popular Bar Capri, un dels millors bars de tapes ubicat en ple centre del poble. Una dona de cap a peus, molt estimada al poble i a qui volem homenatjar amb la creació d’aquesta Aula culinària. Gràcies Maria Cinta “La Coca”.
Suma’t a la cultura gastronòmica de consum saludable, responsable i ecològic, el planeta ho necessita i nosaltres també. En la nostra Agrobotiga pròpia trobaràs tot tipus de productes de km 0, artesanals del nostre territori, totalment ecològics i provinents de conreus tradicionals. Els beneficis que proporciona el consum d’aquest tipus de productes és molt ampli i saludable pel nostre organisme.
Amb aquest sistema beneficiem i potenciem la feina dels agricultors i productors locals, així com els cultius propis, de manera que reduïm la cadena i els diners que hi gastem.
Amb referència als beneficis en alimentació, aquest tipus de productes esdevenen més respectuosos pel medi ambient, s’ha de fer esment a què no porten cap tipus de productes químics, així com tampoc additius ni conservants, doncs predominen les seves propietats naturals i la seva frescor.
En altres paraules, es tracta de productes que comptem amb tots els seus nutrients naturals, sabor, olor i forma que resulten altament beneficiosos pel consumidor i milloren el sistema immunitari, així com les nostres defenses, de l’organisme.
Tal com s’ha dit, doncs, cal fer esment en la importància d’inculcar aquesta influència als nens, per desenvolupar en ells hàbits d’alimentació saludables.
Altrament, també podreu trobar tota la nostra gamma de productes propis de la nostra mascota “Lo Punyetero”, així com samarretes, enganxines, regla amb calibrador de picades, tasses, espelmes de citronella, etc. A més, d’altres productes com caixes niu, llibres, artesania del territori i molt més.
Val la pena dir que tenim la gran sort de poder realitzar una gran quantitat d’activitats i experiències d’allò més gratificants en un extraordinari entorn natural; EL Delta de l’Ebre
L’objectiu és donar a conèixer i impulsar la realització de les grans activitats que es poden dur a terme en el territori, ja que el Delta de l’Ebre ofereix un gran ventall de possibilitats; així com allotjaments, gastronomia del Delta, activitats aquàtiques, senderisme, contacte amb la natura, observació d’aus, cultura, tradicions, esports d’aventura, medi ambient i molt més!
Endinsa’t en la natura, endinsa’t en les experiències de Temps de Delta!
Espai de pràctica artesana multisectorial de les Terres de l’Ebre. Considerant la riquesa artesana territorial com un valor afegit del territori ebrenc, volem fomentar la divulgació d’aquest tipus de pràctiques i donar a conèixer les meravelles de la cultura artesana de proximitat i molt relacionada amb la natura, la flora i la fauna.
Per aquest motiu donem lloc a l’Aula d’artesania ebrenca i l’activitat “Recuperem la tradició” amb el propòsit de donar a conèixer l’artesania de la terra pròpia, els oficis i les tècniques tradicionals, tot recuperant-les amb una visió de futur. Tot i que pot semblar contraposat, la idea d’aquesta activitat és reprendre l’artesania tradicional per dirigir-nos a noves iniciatives i metodologies de confecció.
A tall d’exemple, algunes de les propostes que aproparem als participants de l’Aula d’artesania és la confecció manual de caixes niu, per introduir-les a l’entorn natural i oferir als ocells i aus de la zona un lloc on niar-hi, fusta de palets reciclats, menjadors d’ocells, etc
Amb aquesta pràctica contribuïm a mantenir les poblacions d’espècies autòctones de l’àrea a resguard i possibilitar així la seva proliferació.
Particularment, és un espai per dur a terme manualitats i elaboracions pròpies de manera artesana i tradicional però que aquestes després en tinguin alguna utilitat beneficiosa pel medi ambient, les espècies i l’entorn en general. En afegit, alguns exemples són manualitats amb papallones mortes, dibuix, pintura, ceràmica, fang, etc. Així mateix, “Recuperem la tradició”.
Una de les idees centrals i principals de la Fundació Plegadis, detallada en l’apartat d’objectius i finalitats, és apropar tot tipus de coneixements i valors mediambientals als infants, nens i joves, per tal de fomentar una educació respectuosa amb la natura i, alhora, sensibilitzar la societat sobre la importància de preservar i cuidar la biodiversitat i el medi ambient.
És per això que posem a l’abast de les escoles la possibilitat d’acudir i formar part de les nostres activitats, espais i coneixements multidisciplinaris. Atenent la necessitat social que comporta a escala internacional la preocupació per l’estat i situació del planeta i el medi ambient que postula l’evidència d’impulsar una línia educativa com a resposta a l’agreujament de l’actitud i conducta humana amb la natura i els recursos.
Per aquesta raó animem a totes les escoles, instituts, universitats, famílies, etc., a visitar-nos i formar part d’aquesta bona causa sota l’objectiu de treballar per un bé comú. Ensenyem als nens i joves a viure amb una conducta sostenible, evitem la contaminació innecessària, deixem de degradar l’entorn amb pràctiques no respectuoses i posem fi a les amenaces de supervivència de les espècies com plantes i animals.
Com a conclusió, l’objectiu que perseguim i que volem recalcar és el de difondre activitats d’educació ambiental dirigides, a tot tipus de col·lectius, però amb especial èmfasi en nens i joves, promoure accions de sensibilització i divulgació de coneixements, així com impulsar estudis i treballs científics que donin suport a les nostres finalitats fundacionals.
Les grans instal·lacions amb les quals compta l’edifici de la Fundació Plegadis, situat en un entorn inigualable, ubicat al mig dels arrossars i molt a prop de la línia costera de la Badia dels Alfacs esdevé tot un context clau per la pràctica de qualsevol tipus d'activitat que es vol realitzar, ja que es compta amb una sala polivalent multidisciplinària, de qualitat, i apta per la realització de qualsevol activitat que es trobi en la línea de la fundació.
Aquest espai és idoni per la pràctica de l'ensenyament, la recerca i l'aprenentatge, compartir coneixements, realitzar presentacions, actes divulgatius, jocs amb nens, etc. Per aquesta raó, oferim la possibilitat de sol·licitar la reserva de la nostra completa sala polivalent a tots aquells col·lectius i/o entitats que ho desitgin. Perquè junts, fem força!
En el següent document es presenta i detalla el funcionament, normativa i bases del 1r Campionat Oficial del “Joc del Mocador”, el qual és creat i desenvolupat per l’equip de la Fundació Plegadis. El campionat neix amb la intencionalitat de dur a terme la seva pràctica de manera oficial i reglada d’aquest popular joc tradicional i, per tant, aquestes bases són oficials i vàlides per la realització del Campionat a qualsevol zona o espai que segueixi les següents directrius.